null MĂNĂSTIREA SĂPATĂ ÎN STÂNCĂ


Vechi sat românesc din Tara Făgăraşului (atestat documentar din secolul al Xll-lea), Sinca Veche este cunoscuta localnicilor, dar si turiştilor prin enigma ce înconjoară o veche mănăstire aflata în apropierea satului. Misterul celor cinci încăperi săpate în stânca (din gresie de Persani) cu doua altare si un horn piramidal prin a cărui deschidere se vede cerul, a rămas încă nedezlegat. Farmecul aparte al acestui loc de o frumuseţe fascinanta, puritatea aparte a naturii fac din acest vechi lacas un loc de reculegere ideal.

Exista numeroase controverse privind originea acestui lacas. Majoritatea cercetătorilor afirma ca este o mănăstire crestin-ortodoxa, realizata cel mai probabil în jurul anului 1700. Nimeni nu a putut însă găsi o explicaţie logica a fenomenelor bizare care se manifesta în răstimpuri în aceste locuri. In plus, la doar 3 km de mănăstirea în piatra se afla un fel de amfiteatru, perfect circular, ce prezintă în interior nişte terase ce dau de bănuit ca ar fi ruinele unei vechi aşezări dacice.

Până când oamenii de ştiinţa vor reuşi sa dezlege misterele acestui loc, frumuseţea sa continua sa atragă nu doar amatorii de paranormal, ci si cei dornici de a găsi un loc de deplina comuniune cu natura si cu divinitatea. Mănăstirea din stânca de la Sinea Veche are însă nevoie de respectul si smerenia celor ce o vizitează, încântarea si lumina sufleteasca transmise vizitatorilor fiind comori nepreţuite.